URI HOUSE

בית אורי

1/23
צילום: טל ניסים
photography by Tal Nisim
Giv'at Ella, Israel 
Built area: 220 sqm. Plot area 500 sqm.
Year: 2014

Uri house was built at the end of Giva'at Ella new neighbourhood, nearest to the view: close view of a pine grove and far view of  Yizrael vallly. It is situated on a built hillside with the entrance on the upper level of the lot, with a difference of about 4 meter to the lower level.

Intuitively, our first intention was to plan the living floor just a little below street level, thus enjoying a balcony with an amazing view, and the rooms level below. This was ruled out: The balcony didn't give the sense of a gound, two firm levels created a house without connections between its levels, and there was a serious lack of southern light.

We decided to check out a different  lead, and start "normally" from the lower level. It requires stairs both outside the house and inside it, but ensures a direct connection to the garden, a freedom to design connections between levels in the house  - and also the possibility to let the southern light in.

Since this solution used the lower level as the starting point rather then a leftover, the outcome was great.

גבעת אלה, ישראל
שטח בנוי: 220 מ"ר | שטח המגרש: 500 מ"ר
שנה:2014

בית אורי נבנה בקצה שכונת ההרחבה של גבעת אלה, שורה ראשונה לנוף: נוף קרוב של חורשת אורנים ונוף רחוק של יישובי עמק יזרעאל. זהו מגרש יורד, פונה לצפון מזרח, עם הפרש של כ-4 מטרים בין מפלס הרחוב למפלס הנמוך במגרש. 

אינטואיטיבית, הכיוון הראשון היה להתעלם לרגע ממפלס המגרש התחתון, לתכנן את הקומה המשותפת קצת נמוך מגובה הרחוב, וליהנות ממרפסת ונוף, ומשם לרדת לקומת המגורים. תכננו - ופסלנו: המרפסת לא נתנה תחושה של קרקע, שני מפלסים קשיחים יצרו בית ללא קשרים בין הקומות, והיה מחסור מורגש בחדירת אור למבנה מדרום.

החלטנו לבדוק כיוון נוסף. אם המגרש יורד, אז נרד: עם מדרגות מחוץ לבית עד המפלס הנמוך במגרש, ומשם להתחיל לבנות בית "רגיל". זה מצריך מדרגות גם מחוץ לבית וגם בתוכו, אך מבטיח בית עם קשר ישיר לגינה, חופש תכנוני לקשרים בין הקומות בבית – וגם אפשרות להכניס אור דרומי מבוקר לעומק המבנה.

דווקא הפתרון הזה, שראה במפלס התחתון של המגרש את נקודת ההתחלה ולא סרח עודף - נתן את התוצאה הטובה ביותר.

northern view
southern light
 תאורה טבעית | natural light
אוורור | cross ventilation
תכנית סביבה | Site plan
תכנית קומת קרקע | Groundfloor
תכנית קומה א | First floor plan

כל הזכויות שמורות להליו ארכיטקטים  © 2014 All Rights reserved to Helio Architects