1/4

SELA HOUSE

בית סלע

Ma'ayan Zvi, Israel
Built area: 186 sqm. Plot area 300 sqm.
Year: 2016
מעין צבי, ישראל
שטח בנוי: 186 מ"ר | שטח המגרש: 300 מ"ר
שנה:2016

Kibbutz Ma'ayan Zvi, the last row of old houses on a cliff, with an outstanding view to the Mediterranean sea. Old social housing with tile roofs slanted towards east and west. Sela house is situated on this cliff, on one side the view and on the other - an entrance from the heart of the Kibbutz, through lawns and pedestrians paths, like in old times. There is also a third side,with half of the old house left, once composing a whole.

One could Easily get "high" of the view and climb up high with the house as much as the building limitations allow; our clients,  who grew up in the kibbutz thought otherwise. This was the cheering starting point, so we planned the first floor as the highest floor of the house as a continuation of the old house on its south side - one floor, with a front entrance, like in old times, and a tile roof slanted towards east and west. Still, we made two changes: the rear part of the roof was "elevated" in order to let the sun in and the wind out; in addition, we designed a narrow patio, 1.2 meters wide, between the old house and the new one, in order to create a forth facade.

The entrance floor is composed of a kitchen, a dining area and a living room on its southern side, and a parents suite on its north. A balcony  goes through the western scenic side. In the ground floor, service rooms are located on the dug eastern side, whereas the children's rooms are on the west, open to the  sea view and the garden. The children's rooms also share a playing space open to the patio

קיבוץ מעין צבי, שורת בתים ישנים אחרונה על מצוק עם נוף משגע לים התיכון. בתי סוכנות ישנים וגגות רעפים עם שיפועים לכיוון מזרח-מערב. כאן נטוע בית סלע - על המצוק, מצד אחד הנוף ומהצד השני כניסה מלב הקיבוץ, מתוך מדשאות ושבילים להולכי רגל, כמו פעם. ויש גם צד שלישי, שם נותר חצי מבית סוכנות ישן שהיה מחובר פעם אליו.

אפשר היה בקלות להשתכר כך מהנוף ולעלות עם הבית עד קצה הגובה העליון המותר לבניה; בני המקום חשבו אחרת, וביקשו לשמור על מראה הבית הישן כלפי הקיבוץ. זו היתה נקודת המוצא המשמחת וכך תכננו את קומת הכניסה כקומה העליונה של הבית בהמשך לבית הסוכנות שמדרום לו - קומה אחת עם כניסה מלפנים, כמו פעם, וגג דו שיפועי לכיוון מזרח-מערב. ועם זאת עשינו שני שינויים: החלק האחורי של הגג "הוזח" כלפי מעלה על מנת לאפשר חדירת אור עליון ומעבר אוויר; בנוסף, הרחקנו את הבית מהבית השכן בכ-1.2 מ' על מנת לייצר חזית רביעית לפטיו קטן ביניהם.

קומת הכניסה מאכלסת בחלקה הדרומי סלון, פינת אוכל ומטבח ובחלקה הצפוני יחידת הורים. במערב מרפסת-נוף לאורך כל הבית. בקומה התחתונה, חדרי שירות בצד המזרחי, החפור, ובצד במערבי חדרי הילדים עם נוף לים ויציאה לגינה ופינת משפחה ביניהם עם יציאה לפטיו.

view
one floor towards the kibbutz
Cross section | חתך רוחב
southern light
Cross section | חתך אורך
Cross ventilation | אוורור
Site plan | תכנית סביבה
First floor | קומה א
Groundfloor |  קומת קרקע

כל הזכויות שמורות להליו ארכיטקטים  © 2014 All Rights reserved to Helio Architects