1/23

IVRI HOUSE

בית עברי

צילום: טל ניסים
photography by Tal Nisim
Benyamina, Israel
Built area: 230 sqm. Plot area 600 sqm.
Year: 2016

Ivri house is located at the end of a typical suburban Israeli neighborhood, viewing the great open fields on its west side and hosting a marvelous Jacaranda tree on its long southern facade.

 

Only two years had passed since it was planted; Yet it grew up in a most spectacular way, leaving us with the impression that it has always been there and the house was just evolved around it.

 

In a way, daily life really revolve around the tree, and moving around the house means moving around the patio - the patio is located in front of the entrance and next to the stairs; It also divides the house into two parts: At ground floor it separates between the public spaces, and a clinic area which is built on a lower level. In the upper levels it separates between the kids level and the parents level.

 

Furthermore, the patio enlarges the surface area of the long facade, allowing more southern light to enter the house; The Jacaranda provides shed, yet at winter time it drops off its leaves, and sun warms up the house.

Both the public area and the parents area are open to the beautiful view on the west. Double western facade creates a buffer from the heat. Western winds are cross-ventilated through high windows on the higher levels.

בנימינה, ישראל
שטח בנוי: 230 מ"ר | שטח המגרש: 600 מ"ר
שנה:2016

בית עברי נמצא בקצה שכונה, עם נוף פתוח לשדות בצד מערב, וחזית דרומית ארוכה. חיכינו שנתיים כדי לצלם אותו כדי שעץ הסיגלון יצטלם ברוב תפארתו; הוא גדל באופן מרהיב כל כך שיש הרגשה כאילו תמיד היה שם והבית פשוט נבנה סביבו.

פטיו ובמרכזו העץ, נמצא מול הכניסה ונושק למדרגות, כך באמת ההתנהלות בבית סובבת סביבו והעץ נוכח כל הזמן. הפטיו מחלק את הבית לשניים. בקומת הקרקע הוא מפריד בין אזור קליניקה שנמצא במפלס נמוך ובין האזור הציבורי. במפלסים העליונים הוא יוצר הפרדה בין מפלס הילדים ומפלס ההורים.

הפטיו מחלק גם את החזית הדרומית הארוכה, ובכך מרוויחים יותר אור דרומי שנכנס לתוך הבית; העץ נשיר כך שבחורף הוא מאפשר לשמש החמימה להיכנס.

האזור הציבורי וחדר ההורים פתוחים כלפי הנוף היפה בצד מערב. מעטפת כפולה בחזית המערבית יוצרת הגנה בפני קרני השמש המערבית. רוח מערבית מאווררת את הבית ומשתחררת מחלונות עליונים בשני המפלסים העליונים וכך נוצר אפקט של cross-ventilation.

western sun
view
double western facade as buffer
Cross section | חתך אורך
Cross ventilation | אוורור
First floor | קומה א
southern light
view
Natural light | תאורה טבעית
Groundfloor |  קומת קרקע
Site plan | תכנית סביבה

כל הזכויות שמורות להליו ארכיטקטים  © 2014 All Rights reserved to Helio Architects