1/2

EDELSTEIN HOUSE

בית אדלשטיין

Cerem Maharal, Israel
Built area: 188 sqm. Plot area 750 sqm.
Year: 2018

Built on Mount Carmel southern hills, Edelstein house has the prevelage of being the last house on the street, rooted among the mediteranian plantation, observing it and the hills.

Three white boxes placed on the moderate slope of the plot and one on top of the other, creates the nessecery connection for us, to mediterenian building. Each box defines a level; starting with the public level, going up with the ground to a middle level, the children's level, and ending with the parents' level that "sits" upon the public level, both open to the Carmel hills view. 

The three boxes are organized in "L" shape towards the view and towards the south, thus defining a sweeming pool. The house is lit through wide southern windows and is cross ventilated through windows at the eastern end and high windows on the southern facade.

כרם מהר"ל, ישראל
שטח בנוי: 188 מ"ר | שטח המגרש: 750 מ"ר
שנה:2018

בית אדלשטיין שעל הגבעות הדרומיות של הכרמל, זכה להיות הבית האחרון ברחוב, נטוע בצמחיית חורש ים תיכוני וצופה אליה ואל המשך הגבעות.

שלוש קופסאות לבנות מונחות על המדרון המתון של המגרש והאחת על גבי השניה, יוצרות את ההקשר המתבקש עבורנו, לבניה ים-תיכונית. כל קופסא תוחמת מפלס; מתחילים עם מפלס השימושים הציבוריים, ממשיכים לעלות עם הקרקע למפלס ביניים, מפלס הילדים, ומסיימים במפלס ההורים ש"רוכב" מעל השימושים הציבוריים, לשניהם נוף פתוח לגבעות הכרמל.

שלוש הקופסאות מאורגנות בצורת "ר" כלפי הנוף וכלפי הדרום ובכך תוחמות בריכת שחיה. הבית מואר ע"י חלונות גדולים לדרום ולמערב, ומתאוורר ע"י חלונות בקצה המזרחי וחלונות עליונים בחזית הדרומית.

Three boxes | שלוש קופסאות
Cross ventilation | אוורור
Groundfloor |  קומת קרקע
Southern Light | אור דרומי
First floor | קומה א
Site plan | תכנית סביבה

כל הזכויות שמורות להליו ארכיטקטים  © 2014 All Rights reserved to Helio Architects