1/6

ABADI HOUSE

בית עבאדי

צילום: ערן לבל
photography by Eran Lebel
Mishmarot, Israel
Built area: 182 sqm. Plot area 350 sqm.
Year: 2014
משמרות, ישראל
שטח בנוי: 182 מ"ר | שטח המגרש: 350 מ"ר
שנה: 2014

Abadi house, being a row house, was our first case-study dealing with the side-setback in suburbia. Since lands designated for building in Israel had been in a great short, We were most troubled by the fact that the side-setback area of the lot "goes to waste"  and at the end is no more then a buffer zone.

Our starting point, therefore, was a lot with 3 sides facing a garden, and on the 4th side a constraint, which could easily have become a forth blocked facade going all through the house. For us, it was an opportunity to examine what can be done with this connection. Therefore our first step was to build a separating wall, stretching from the front setback to the rear, as high as the height limitations allowed. the second step was to create a 1.2 meters wide patio between the separating wall and the house, on the front part of the lot. the third step was to design levels in stead of floors, in order to enhance eye contact between different parts of the house.

The outcome of the two first steps described above is a most sophisticated space running all through the forth side of the house. In the front, the patio creates a forth facade that ventilates service rooms in this part the house; In the living area there are views to the high patio both towards the street and to the back yard; The tall space created in the living room is ventilated through high windows on the west side, and light enters through windows on the south and north sides; We chose  to finish the "separating" wall, which defines the living room, with an outdoor plaster; from the children room adjacent to the patio there is a little window used for a child doll collection.

All these components assembly into a space that functions as a continuation af the patio - a space which is between outside and inside.

The west side of the house which allegendly enjoys a full facade to a garden actually doesn't need it at all, none of the windows facing it is critical and in fact, we could have let this facad go and design a sophisticated space on this side too. Simply calculating, we could have earned a forth lot over every 3 lots in the same street and on the same neighborhood lowering each lot's price by at least 25%.

בית עבאדי, בהיותו בית דו משפחתי, היה מקרה בוחן ראשון עבורנו להתמודדות עם סוגיית המרווח הצידי בבניה צמודת קרקע. נוכח העובדה שהקרקע בארץ הולכת ונגמרת, זה זמן שהטרידה אותנו העובדה שהשטח הניתן מצידי קווי הבניין "הולך לאיבוד", ובסופו של דבר נשארת רצועה שהיא יותר חוצץ (buffer), מאשר שטח משמעותי, איכותי או פונקציונלי.

נקודת ההתחלה, אם כן, היתה מגרש עם 3 חזיתות הפונות לגינה, ובצד הרביעי האילוץ, שעלול בקלות להפוך לחזית רביעית אטומה שעוברת לאורך כל הבית, "הקיר עם השכן". אנחנו ראינו בו דווקא הזדמנות לבחון מה אפשר לעשות בחיבור הזה. אז כפעולה ראשונה בנינו קיר מפריד, המשתרע מקו בניין קדמי לאחורי, ועד לקצה הגובה המותר. הפעולה השנייה הייתה להרחיק את הבית מקו המגרש ב120 ס"מ, כך שייווצר מעין פאטיו בחלל כפול בגובה בחלקו הקדמי של הבית. פעולה השלישית הייתה לסדר את הבית בחצאי מפלסים, כך שיווצר קשר עין בין החללים, בניגוד לקומה מעל קומה.

התוצאה של הרחקת הבית מהקיר היא חלל משוכלל שעובר לאורך כל חזית ה"דו". בקדמת המגרש נוצר פטיו והרווחנו חזית רביעית לבית, שאליה מתאווררים חדרים שירותיים. מהסלון ישנם מבטים גבוהים אל הפטיו, גם לכיוון הרחוב וגם לכיוון החצר האחורית. החלל הגבוה שנוצר בסלון מתאוורר ע"י חלונות עליונים המקבלים רוח מערבית ומואר מדרום ומצפון ע"י חלונות גבוהים מאוד. הקיר "המפריד", בגבול הבית, שתוחם בעצם את הסלון, קיבל גמר של טיח חוץ. מחדר הילדים הסמוך לפטיו ישנו חלון המשמש כחלון ראווה לאוסף בובות של הילדה, לכיוון הפטיו. כל המרכיבים האלו מסתכמים לחלל שמתפקד כמו המשך של הפטיו - חלל בין פנים לחוץ.

 

הדופן המערבית, שנהנית, כביכול, מהמרווח הצידי, אינה זקוקה לו כלל. החלונות הפונים אליה אינם קריטיים לאף אחד מהחדרים, ולמעשה היה ניתן לוותר על כל המרווח הצידי הזה ולתכנן גם בחזית זו את "הקיר עם השכן" ולקבל איכויות דומות גם בדופן זו.

בחשבון פשוט, ברחוב טיפוסי באותה שכונה היינו יכולים להרוויח על כל כ-3 מגרשים, עוד מגרש אחד שלם, ועלות כל מגרש הייתה יורדת ב 25% לפחות. וזה, כבר מרווח צידי אמיתי.

Patio Cross section | חתך בפטיו
Natural light | תאורה טבעית
Cross ventilation | אוורור
First floor | קומה א
Groundfloor |  קומת קרקע
Site plan | תכנית סביבה

כל הזכויות שמורות להליו ארכיטקטים  © 2014 All Rights reserved to Helio Architects